Action ända ut i hjulmuttrarna

Författare: Adrina | Kategori: | Publicerad: den 26 juli 2011 | Senast Uppdaterad: den 26 juli 2011

Där första filmen var mer en roadmovie (i dubbel bemärkelse, jag vet) där McQueen växer som karaktär och inser vad som verkligen är viktigt i livet, så är tvåan en actionfilm ända ut i hjulmuttrarna. Kanske inte den vanligaste genren som Pixar brukar ge sig an, men det fungerade ju i Superhjältarna... En annan sak som skiljer tvåan från sin föregångare är att det inte är McQueen som har huvudrollen utan här tar Bärgarn/Mater över rodret. Hur charmig Bärgarn/Mater än må vara så blir han dock lätt irriterande i allt för stora doser, och den svenska rösten, Jan Modin, gör inte hela saken ett dugg bättre.

Finn McMissileInledningen av filmen tar sig an ett välbekant stuk av en James Bond-film från 70-talet på både gått och ont. Finn McMissile använder flitigt sina instinkter och gadgets och är ett mycket trevligt tillskott till filmen. Efter det får vi åter göra bekantskap med Radiator Spring/Kylarköping med dess innevånare från första filmen innan vi kastas in i ett fartfylld och stökig rallytävling blandat med flamsiga spionintriger. Efter detta är det i stort sätt action för hela slanten med stundtals komiska inslag ofta levererad av bärgarn som anspelar på hans delvis korkade hill-billy personlighet. Till en början köper man det det men allt eftersom blir det bara tröttande. Bilar 2 är lite som en av Bärgarns kortfilmer, inte minst för att det är bärgarn som är i fokus på galna upptåg. Dessvärre fick jag denna tes bekräftad mot slutet av filmen när de är tillbaka i Radiator spring/Kylarköping och ingen tror på vad Bärgarn har varit med om - precis som i kortfilmerna. Detta koncept fungerade kanske i kortfilmerna men fungerar inte riktigt lika bra i ett längre format.

Trots den svaga handlingen så är uppfinningsrikedomen liksom i den första filmen otroligt underhållande i sina detaljer. Landskapen är oerhört vackra med kända städer som London och Tokyo uppbyggda av vad som påminner om bildelar som kylare och hjulnav. Det är en fröjd att bara sitta och granska dessa.

Som tidigare antytts så rör sig denna recension om den svenskdubbade versionen och liksom Jan Modin så lämnar många av de övriga rösterna, och specielt de till de nya karaktärerna, mycket i övrigt att önska. Många känns platta och låter snarlika varandra vilket gör att de mister mycket av sin karaktär.

Bilar 2 är en fartfylld film men stökig och tunn. Jag hade nog hellre sett att man haft en seriösare framtoning av filmen för med Bärgarn/Mater i fokus så blir den snabbt fånig. Jag hade hellre sett att McQueen fått fortsätta ha huvudrollen och att Bärgarn/Mater förpassats till en biroll där han kommer till sin rätta - eller varför inte Finn McMissile i huvudrollen?

Adrinas betyg
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Sidvisningar: 2651
Relaterade filmer: Bilar 2 (2011)
laddar stäng
 

Dela med
Berätta för andra

Facebook Delicious Digg Twitter.png Stumbleupon Reddit Google bookmark Myspace
 

Forumet
Senaste inläggen

 

Texter
senaste/uppd.

 
Besök oss även på facebook
 
Copyright © 2003-2024 Adrina Media || Disneyrelaterade bilder © Disney Enterprises, inc || Sidan använder cookies!
Adrina Media