Deras arbeten är som en otrolig saga, likt de sagor som de har hjälpt att ge liv med sin musik och sina kunskaper inom show och musikaler. Till stor del tack vare dem blev animerad filmännu en gång ett framgångsrikt koncept. Howard Ashman och Alan Menken var en av de mest framgångsrika låtskrivarduorna genom tiderna, som dessvärre fick ett tragiskt slut när Ashman avled 1991. Menken har fortsatt att sätta sin prägel på flera Disneyfilmer genom åren, och vem vet, kanske kan han få Disney in på rätt spår igen ...
Den 17 maj 1950 föddes Howard Ashman (namngiven Howard Elliott Gershman) i Baltimore, Maryland. Han studerade på Goddard College och Boston University och flyttade senare till New York 1974, där han först arbetade som redaktör hos Grosset & Dunlap samtidigt som han skrev olika pjäser, bland annat Cause Maggie's Afraid of the Dark, The Confirmation och Dreamstuff, en musikalversion av Shakespeares Stormen (The Tempest).
Alan Menken föddes den 22 juli 1949 i New York, och växte upp i förorten New Rochelle tillsammans med sin mor och far Judy och Norman Menken. Han visade sig ha en musikalisk talang redan i mycket tidig ålder och började tidigt intressera sig för Beethoven och Brahms. Han visade ett intresse i att spela piano men spelade även andra instrument så som fiol och gitarr. Menken påbörjade en grundutbildning i medicin 1967, men började senare försörja sig som en av flera kompositörer i en grupp av musiker.
1979 träffade Alan Menken Howard Ashman, då Ashman som konstnärlig ledare för en liten teater sökte en kompositör att samarbeta med i en ny musikal. Lehman Engel, en gemensam vän till dem, rekommenderade Menken för jobbet och de började samarbeta med att skriva en musikalversion av Kurt Vonneguts God Bless You, Mr.Rosewater. Efter detta samarbete blev Menken och Ashman ett team som framöver skulle skörda stora framgångar.
1982 kom Ashmans musikal Little Shop of Horrors, som var baserad på Roger Corman kultfilm från 1960-talet med samma namn. Ashman skrev manuset och sångtexterna, medan Alan Menken stod för musiken. Den hade världspremiär den 6 maj 1982 på WPA Theater i New York City, och öppnade senare off-Broadway på Orpheum Theatre den 27 juli samma år. Little Shop of Horrors blev en stor succé och den tredje mest framgångsrika musikalen i off- Broadways historia med 2 209 föreställningar. Musikalen vann ett antal priser, däribland New York Drama Critics Circle Award för bästa musikal 1982-83. Senare 1986 gjorde Frank Oz (mest känd som rösten till Yoda i Star Wars och Miss Piggy och Fozzie Bear i Mupparna) en film av musikalen, med bland annat Rick Moranis (Älskling jag krympte barnen och Björnbröder) i rollen som Seymour Krelborn och Steve Martin som den sadistiska tandläkaren. Flera av Ashmans och Menkens sånger från musikalen fanns med, samt den nyskrivna låten "Mean Green Mother From Outer Space", som resulterade i Ashmans och Menkens första Oscarnominering.
Howards första samarbete med Disney var som låtskrivare till filmen Oliver & gänget (1987), där han skrev sången "Någonting är på gång i New York City" ("Once Upon A Time In New York City") tillsammans med Barry Mann. Howard hade ett antal idéer till projekt för Disney, bland annat en animerad musikal om H. C. Andersens Den lilla Sjöjungfrun. Ashman började producera filmen Den lillasjöjungfrun tillsammans med John Musker (Aladdin, Herkules och Skattkammarplaneten). Ashman skrev naturligtvis även sångerna, och denna gång tillsammans med Menken. Med hjälp av duons tidigare erfarenheter kring musikaler kunde filmens handling berättas med musikens hjälp. Man var därmed åter tillbaka till konceptet att föra handlingen vidare genom musiken, ett koncept som genom åren hade glömts bort.
Naturligtvis blev filmen en stor succé och startade en ny era. Det började äntligen ljusna för konstarten animerad film som länge ansetts vara praktiskttaget död. Tack vare Ashman och Menken hade den nu blivit pånyttfödd. Den lilla sjöjungfrun blev nominerad till tre Oscars och fyra Golden Globe, varav den tilldelades två Oscars och två Golden Globe för bästa musik och bästa sång,"Havet är djupt" ("Under the Sea").
Efter Oscarsgalan berättade Ashman att han hade blivit sjuk; han var testad positiv för HIV. Under produktionen av Skönheten och Odjuret flyttade Disney nästan hela produktionsteamet, så mycket som var möjligt, till New York, i närheten av Howards hem, på grund av att Howard hade svårt att resa då han blev allt svagare av sin sjukdom. Howard jobbade ofta med produktionsteamet via telefon hemifrån, då han mot slutet hade svårt att röra på sig eller över huvud taget prata. Ashman och Menken skrev sex sånger till filmen varav tre stycken blev nominerade till en Oscar för bästa sång. Det fanns ytterligare en sång, "Human Again", men trots att sången var Howards och Alans favorit, så var man tvungen att ta bort den. Anledningen var att den handlade om den tid som gick och dess förändringar, vilket ställde till det i berättandet av resten av filmen.
Alan löste detta senare, när man gjorde en Broadwaymusikal av filmen, genom att göra ändringar och ta bort delar av sången som handlade om tidens flöde. 2002 släpptes en specialversion av Skönheten och Odjuret, där man återigen hade lagt in "Human Again". Howard var även exekutiv producent för filmen och var den kreativa glöden i produktionsteamet. Det var han som drev på handlingens utveckling och det var till exempel hans idé att alla Odjurets tjänare skulle vara olika föremål. Ashman hann även skriva ett antal sånger till Aladdin tillsammans med Menken.
Den 14 mars 1991, sex månader innan Skönheten och Odjurets premiär, avled Howard Ashman, 40 år gammal. Ett framgångsrikt samarbete hade nu fått sitt slut. Som ett bevis på produktionsteamets uppskattning av att ha fått arbeta tillsammans med Ashman dedikerade man filmen till hans minne.
TO OUR FRIEND, HOWARD,
WHO GAVE A MERMAID HER VOICE
AND A BEAST HIS SOUL
WE WILL BE FOREVER GRATEFUL
HOWARD ASHMAN 1950-1991
De resterande låtarna till Aladdin skrevs av Tim Rice (Lejonkungen), däribland sången "En helt ny värld" som fick en Oscar för bästa sång. När Menken och Rice skrev de resterande sångerna så skrev Menken en temporär text till sångerna, för att få fram den ton på sången som han trodde att Howard skulle ha gett den. Senare tog Rice bort Menkens text och skrev om den.
Under produktionen av Skönheten och Odjuret skämtade man ibland om att den skulle bli en bra broadwaymusikal, bättre än någon av de musikaler som gick på Broadway just då. Mer och mer började man inse att detta inte var en så dum idé.
Linda Woolverton, filmens originalmanusförfattare, vidareutvecklade handlingen och Menken skrev sex nya sånger med Tim Rice. Man infördeäven, som tidigare nämnts, Ashmans och Menkens sång "Human Again". Musikalen hade sin officiella premiär den 18 april 1994 på Palace Theatre, med Susan Egan (Megara i Herkules)som Belle och Terrence Mann som Odjuret. Den spelades där i fem år fram till 5 september 1999.
Senare, 11 november 1999, sattes den upp på Lunt-Fontanne Theatre. Musikalen har nominerats till inte mindre än nio Tony Awards, bland annat för bästa musikal. På sitt tioårsjubileum den 18 april 2004 hade man gjort 4 095 föreställningar, vilket gjorde musikalen den till den sjätte längst pågående i Broadways historia. Totalt hade det givits 17 604 föreställningar för över 24 miljoner människor runtom i världen i maj 2004.
Efter Ashmans död fortsatte Menken sitt arbete hos Disney med olika samarbetspartners. Till musikalfilmen Newsies (1992), med en ung Christian Bale i huvudrollen, skrev Menken en rad sånger tillsammans med Jack Feldman (Janne Långben the Movie), däribland den pampiga"Seize the day". I arbetet med musiken till Pocahontas (1995) och Ringaren i Notre Dame (1996) samarbetade han med Stephen Schwartz, och kammade hem två Oscars för bästa sång ochmusik i Pocahontas samt en Oscarsnominering för bästa musik i Ringaren i Notre Dame. När det var dags för Herkules (1997) tog Menken hjälp av låtskrivaren David Zippel (Mulan), ett samarbete som dock bara ledde till en Oscarnominering för bästa sång. Det skulle nu dröja flera år innan Menken skulle tonsätta en Disneyfilm igen. Delvis kan detta bero på att det i slutet av 1990-talet och början av 2000-talet inte var så mycket sånger i Disneys filmer.
Men i filmen Kogänget (2004) var Menken tillbaka med låtskrivaren Glenn Slater vid sin sida. Filmen blev dock ett fiasko, och denna gång blev det inte ens en Oscarsnominering. Menken har även arbetat med andra filmer vid sidan om Disney. Bland dem kan nämnas sången "The Measure of a Man" till filmen Rocky V (1990), framförd av Elton John, där han både skrev text och musik. Han har ävenskrivit musiken till Life with Mikey från 1993 med Michael J. Fox och filmen Noel från 2004 samt gjort ett inhopp som kompositör till tvserien Sesame Street 1995. Under sitt uppehåll mellan Herkules och Kogänget sysslade Menken med musikaler. 1997 hade musikalen King David, som han gjorde tillsammans med Tim Rice, premiär på New Amsterdam Theatre (som ägs av Disney).
1999 hade musikalversionen av Ringaren i Notre Dame, Der Glöckener von Notre Dame, premiär i Berlin. År 2003 gjorde Ashmans och Menkens Little Shop of Horrors comeback, men denna gång på Broadway.
Menken är redan på gång med två nya filmer. Den ena är Enchanted (prel. 2007) som ett tag låg på is. Den är en blandning av animerad film och spelfilm, och regisseras av Kevin Lima som regisserade Tarzan. Vid sin sida har Menken återigen Stephen Schwartz. Den andra filmen är The Shaggy Dog (prel. svensk premiär 28 juni 2006), med Tim Allen, som är en ny version av disneyfilmen med samma namn från 1959 med Fred MacMurray i huvudrollen. Det finns även planer för att göra en spelfilm av Ringaren i Notre Dame med Menkens och Stephen Schwartz sånger regisserad av Jason Moore. Filmen planeras som en tv-film att visas på den amerikanska Disney-ägda tv-kanalen ABC. Alan Menken har också en hel del musikaler som han arbetar på. Bland annat en musikalversion av filmen Sister Act (En värsting till syster) från 1992. Menken och Slater står för musiken och för regin står Peter Schneider, den före detta produktionschefen för Walt Disney feature animation (1992-1999). Det ryktas även att Den lilla sjöjungfrun ska bli en musikal på Broadway.
Alan Menken är den nu levande person som har tilldelats flest antal Oscars. Han har 15 Oscarsnomineringar och åtta tilldelningar. Han har nominerats till 14 Golden Globe, varav han har erhållit sju, och nio Grammy-nomineringar, varav sex tilldelade statyetter.
Det arv som Howard Ashman har lämnat efter sig kommer bäst fram i ett citat av Don Hahn, som bland annat var producent för Skönheten och Odjuret:
"Berättelsen om Howard Ashmans liv kunde ha slutat där, den dagen på ett sjukhus eller som en dedikation i slutet av filmen (Skönheten och Odjuret), men vet du, det gör det inte. Och vad som är så underbart med Howard Ashman är att hans anda, hans kunskap och hans passion för att göra filmer lever vidare, säkerligen inom Alan Menken, säkert inom människor som Kirk Wise, Gary Trousdale, och mig själv, och Linda Woolverton och Roger Allers. Alla som
han arbetat med genom alla åren, och de var hundratals. På det sättet lever han vidare, på ett väldigt pulserande verkligt sätt. Nuförtiden i allt vårt arbete, och i våra filmer, finns det alltid en röst av Howard i våra huvuden som säger: Det där är inte bra, om vi gör så där, tar mer där, om vi berättar det så här istället. Han testar oss och pressar oss att göra ett bättre arbete.
Och det är arvet från Howard Ashman."
Denna artikel är tidigare publicerad i NAFS(k)uriren nr 37
www.nafsk.se